Press "Enter" to skip to content

Študenti a absolventi FIIT STU: Kvalitní ľudia sa rozhodli budovať lepšie Slovensko, radi priložíme ruku k dielu

Pod taktovkou našich obľúbených pedagógov, ktorých dobre poznáme z FIIT STU, vzniká nový výskumný inštitút. Ako ho vnímajú študenti a absolventi FIIT STU?

O výskumnom inštitúte
Štyri tímy slovenských vedcov sa pod vedením prof. Márie Bielikovej spojili a v Bratislave zakladajú nový medzinárodný inštitút. Ten sa bude zaoberať výskumom inteligentných technológií – umelej inteligencie a viacerých oblastí informatiky a informačných technológií. Jeho cieľom je taktiež prepojiť informatiku aj s otázkami etiky, ktorá v súčasnosti hrá čoraz dôležitejšiu úlohu.

Tematicky bude vychádzať inštitút z oblastí, v ktorých vedci už preukázali svoje odborné schopnosti:
  • informačná bezpečnosť,
  • dezinformácie a škodlivé správanie na internete,
  • spracovanie prirodzeného jazyka,
  • inteligentné energetické siete,
  • personalizácia a odporúčanie pre e-commerce,
  • testovanie a vizualizácia softvéru.
Prečítajte si viac o inštitúte v samostatnom článku

Prinášame vám ich prvé dojmy a postrehy v reakcii na zverejnenú tlačovú správu. Pri vyjadreniach súčasných študentov FIIT STU neuvádzame mená.

Vďaka inštitútu bude Slovensko písať budúcnosť

Študenti aj absolventi sú z myšlienky inštitútu nadšení a držia mu palce. Hoci sú na jednej strane nešťastní z toho, že fakulty prichádza o kvalitných pedagógov, veria, že prinesú na Slovensko niečo nové: “Je tragické, že takíto ľudia skončili v prostredí univerzity. Nesmierne ma však teší, že vytvorili niečo, kde môžu pokračovať vo svojej výskumnej činnosti.

Zároveň veria, že sa týmto cesty absolventov fakulty a výskumníkov ešte v budúcnosti  spoja: “Verím, že odbornosť a skvelá pracovná atmosféra, ktorú vytvorili na FIITke, bude aj tu. Aj vďaka tomu mám chuť sa k tomuto dielu po doštudovaní pripojiť.

Za dôležité pokladajú najmä to, že napriek náročnému boju za hodnoty, ktoré sa posledný rok na FIIT STU odohrával, bývalí zamestnanci nestratili nádej v lepšie zajtrajšky a zostali ako tím spolu: “Veľmi ma potešila informácia, že sa podarilo nájsť spôsob ako zachovať zohratý tím vysoko inteligentných a motivovaných ľudí. Na vlastných skúsenostiach som sa presvedčil, že svojej práci venovali všetok čas a energiu, čo potvrdzovali aj ich dosahované výsledky.”

Nápad má potenciál, ktorý vidia aj IT spoločnosti

Študenti a absolventi sa zhodli, že vidia veľký potenciál pre celú krajinu: “Myslím si, že je naozaj skvelé, že kvalitní ľudia, akými sú práve zakladatelia tohto inštitútu, sa rozhodli budovať lepšie Slovensko a to práve takýmto spôsobom.” Zároveň oceňujú, že si nezvolili cestu opustiť krajinu, ale sa pokúšajú rozvinúť túto myšlienku doma, na Slovensku.

Podľa slov študentov má inštitút šancu preraziť aj medzinárodne: “Kinit vo mne vzbudzuje dojem, že Slovensko má šancu vytvoriť výskumno-vzdelávaciu stanicu svetovej úrovne so špičkovými odborníkmi vo viacerých oblastiach, ktoré sú poprednými témami v dnešnom svete IT.

Pozitívne reagujú študenti aj absolventi FIITky

Na názor sme sa pýtali viacerých súčasných, ale aj bývalých študentov FIIT STU. Prinášame vám ich celé reakcie.

“Podľa môjho názoru je to zaujímavý nápad. Takýto inštitút by významne pomohol k rozvoju informatiky na Slovensku. Pokiaľ bude úspešný, môže našu krajinu v tejto sfére výskumu zviditeľniť vo svete. Verím, že naši bývalí učitelia ho vypracujú na prvotriednu inštitúciu pýšiacu sa výskumnými výsledkami s celosvetovým významom a držím im v tom palce.”
študentka bakalárskeho štúdia na FIIT STU

“Som úprimne prekvapená, že majú títo ľudia ešte chuť pokračovať po tom všetkom, čo sa za posledný rok stalo a chcú ešte nejakým spôsobom podporiť kvalitné IT na Slovensku a v rámci svojich možností urobiť niečo preto, aby mladí šikovní ľudia neodchádzali do zahraničia. Je tragické, že takíto ľudia skončili v prostredí univerzity. Nesmierne ma však teší, že vytvorili niečo, kde môžu pokračovať vo svojej výskumnej činnosti a verím tomu, že (nie len) na fakulte je veľa ľudí, ktorí ich budú nasledovať, lebo nám dali skvelý príklad, ako sa to má robiť.”
študentka bakalárskeho štúdia na FIIT STU

“Po udalostiach na FIIT som sa obávala, že Slovensko príde o kolektív skvelých a šikovných ľudí, akými boli naši učitelia/výskumníci na FIIT. Bola by to naozaj obrovská strata pre nás všetkých, nielen pre nás na FIIT. Správa o inštitúte ma preto nesmierne potešila – hoci sa ma to ako aktuálnej študentky FIIT až tak netýka, som rada, že sa dokázali všetci títo ľudia zoskupiť a nerozpŕchli sa. Je úžasné vidieť, ako dokážu aj po tom všetkom držať spolu. A ako dokážu pretaviť všetko zlé, čím si museli prejsť, na niečo dobré, niečo prínosné. Prinášajú nám tak nádej na lepšiu budúcnosť.”
študentka inžinierskeho štúdia na FIIT STU

“Teší ma, že naši učitelia budú naďalej prispievať k riešeniu kritických oblastí. Mám od nich veľké očakávania. Verím, že odbornosť a skvelá pracovná atmosféra, ktorú vytvorili na FIITke, bude aj tu. Aj vďaka tomu mám chuť sa k tomuto dielu po doštudovaní pripojiť.”
študent inžinierskeho štúdia na FIIT STU

“Po prvom nahliadnutí do sveta Kinitu prostredníctvom profesionalne zvládnutého videa a web stránky vo mne zostali veľmi pozitívne dojmy. Kinit vo mne vzbudzuje dojem, že Slovensko má šancu vytvoriť výskumno-vzdelávaciu stanicu svetovej úrovne so špičkovými odborníkmi vo viacerých oblastiach, ktoré sú poprednými témami v dnešnom svete IT. Ako študentka obdivujem odhodlanie a rýchlosť, akými bola celá vízia tohto projektu sformovaná a pretavená do reality. Myslím si, že je naozaj skvelé, že kvalitní ľudia, akými sú práve zakladatelia tohto inštitútu, sa rozhodli budovať lepšie Slovensko a to práve takýmto spôsobom. Držím im palce a prajem veľa úspechov!”
študentka inžinierskeho štúdia na FIIT STU

Takýto inštitút je na slovenské pomery unikátom a som zvedavý, čo nové prinesie nielen z hľadiska výskumného prínosu, ale či aj pomôže spopularizovať vedu a výskum ako také na Slovensku. Dáva jedinečnú šancu ľuďom, ktorí chcú byť výskumníkmi, aby ostali “doma”, venovali sa vede a posunuli spoločnosť, a aj našu krajinu, ďalej.
doktorand na FIIT STU

“FIITka, na ktorú spomínam bola vždy o ľuďoch. Novému vedeniu sa podarilo rozložiť FIITku ako inštitúciu, ale nie ľudí, ktorí ju dostali na úroveň. Teším sa, že sa práve títo ľudia nevzdali a pokračujú ďalej. Držím im palce.”
Adam Kňaze, absolvent FIIT STU

“Po absolvovaní štúdia na FIIT STU som naďalej v rámci svojich možností sledoval situáciu na fakulte. Mrzí ma, že situácia dospela až do súčasného stavu. Veľmi ma potešila informácia, že sa podarilo nájsť spôsob ako zachovať zohratý tím vysoko inteligentných a motivovaných ľudí. Na vlastných skúsenostiach som sa presvedčil, že svojej práci venovali všetok čas a energiu, čo potvrdzovali aj ich dosahované výsledky. Od novovzniknutého inštitútu očakávam, že im umožní ďalej pokračovať v ich prínosnej práci a činnostiach.”
Michal Polák, absolvent FIIT STU

„Keď mi môj kamarát zazdieľal stránku kinit.sk, neskutočne som sa potešil. Obával som sa, že kvalitný a zohratý tím vedcov a pedagógov, pod ktorými som mal tú česť na FIIT STU študovať, sa po katastrofálnych udalostiach na fakulte rozíde každý svojou cestou. Som rád, že sa budú spolu naďalej venovať výskumu a že majú v pláne kolaborovať nielen s priemyslom, ale aj s univerzitami.“
Daniel Novák, absolvent FIIT STU

“Udalosti na FIIT vo mne vyvolali obavy, že Slovensko príde o najkvalitnejších IT výskumníkov súčasnosti aj budúcnosti. Vznik KInIT tieto obavy zahnal a dokonca vzbudil vyššie očakávania, aké by som kedy mal od verejnej vysokej školy. Vysoká nezávislosť takejto inštitúcií môže len pomôcť. Myslím, že vďaka nemu bude Slovensko písať budúcnosť v oblasti IT.”
Metod Rybár, absolvent FIIT STU

“Na jednej stranu je škoda, že pedagógovia odišli z oblasti školstva, aj keď to nebolo viacmenej ich rozhodnutie. To, že zakladajú KInIT a zostávajú pri výskume a idú ho robiť na Slovensku, je určite lepší variant, než keby odišli do zahraničia. Dôkazom toho, že má nápad a ľudia za ním potenciál, je to, ako rýchlo získali sponzorov a partnerov v tak známych menách ako ESET či Tatra Banka.”
Patrik Berger, absolvent FIIT STU

„KInIT môže predstavovať veľmi dôležitú časť slovenskej informatiky. Výskumný inštitút pod záštitou známych mien z FIIT má veľký potenciál byť relevantný vo svetovom výskume v domene neurónových sietí a aj celkovo informatiky a som zvedavý na jeho vývoj. Držím palce!“
Adam Rafajdus, absolvent FIIT STU

„Teším sa z iniciatívy robiť zakladný výskum ako samostatná inštitúcia spolupracujúca s praxou v oblasti informačných technológií. Pre Slovensko je to veľmi dobrá správa. Na druhej strane, vzdelávanie a vychovávanie nových odborníkov v IT je ešte dôležitejšie, čiže držím palce KInITu, aby sa im v budúcnosti podarilo rozbehnúť aj toto.“
Peter Laurinec, absolvent FIIT STU

Ako vnímate vznik inštitútu Vy? Dajte nám vedieť v komentároch pod článkom alebo priamo na ZNF Fóre.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.