Press "Enter" to skip to content

Pedagógovia z FIIT STU nám zagratulovali k oceneniu Biela vrana

Desiatky pedagógov, ktorí v lete 2020 opustili FIIT STU, zagratulovali študentom k získaniu ocenenia Biela vrana 2020.

Vo svojom príhovore, ktorí zverejnili aj na fakultnom fóre, vyjadrujú gratuláciu a vďaku za prácu, ktorú študenti počas posledného roka vykonali v snahe ochrániť akademické slobody a kvalitu vzdelávania na FIIT STU. Ako ďalej uviedli, zároveň sa tešia na ďalšie stretnutie a prípadnú spoluprácu.

Aj vďaka vám a zvláštnym procesom na FIIT STU a v AS STU ide ministerstvo reformovať školstvo. To však FIITke nevráti rok 20/21 a ani ďalších pár rokov, ktoré bude alma mater a bývalá top fakulta potrebovať, aby tu znovu vyrástli alebo prišli odborníci v oblasti umelej inteligencie, softvérového inžinierstva.

Bývalí pedagógovia tiež poukazujú aj na gratuláciu od Dr. Paulisa, súčasného tajomníka ministerstva školstva, ktorý je uznávaný vedec v oblasti medicíny. Vo svojej reči vyzdvihujú aj jeho vysoký h-index, ktorý bol napríklad predmetom sporu na nedávnom senáte, na ktorom došlo k schváleniu návrhu na odvolanie rektora STU. Vtedy boli niektorí senátori Akademického senátu kritizovaní za ich slabé vedecké výsledky.

„Nám, študentom, nezostáva nič iné, ako sa poďakovať Vám, milí kolegovia. Bola pre nás veľká časť, že ste nás mohli vzdelávať. A to nielen v oblasti informatiky, ale aj morálky a etiky.“

Iniciatíva Za našu FIIT získala ocenenie Biela vrana 2020 na slávnostnom udeľovaní, ktoré sa odohralo 24. januára 2020. „Študentská iniciatíva upozornila na neštandardné vyhodenie profesorky aj podozrenia z možného ovplyvňovania senátnych volieb na Fakulte informatiky a informačných technológii STU. Zastala sa ochrany akademických slobôd v čase, keď existovali podozrenia, že môžu byť ohrozené.,“ upresnila Bielej vrana.

Plné znenie gratulácie od pedagógov

Milé študentky a študenti,

dovoľujeme si vám aj v mene ďalších kolegov, ktorí už na FIIT nemôžu byť, pogratulovať k oceneniu Biela vrana. Smutný príbeh FIIT STU z minulého roka dostal zásadný impulz práve „bielou vranou“ (ako ju označil v zmazanom FB statuse pán dekan [1]) a jej podnetom na prof. Bielikovú. Na podanie pán dekan zareagoval horlivo, proti predpisom STU, elementárnej etike a obrátil proti sebe príčetnejšiu časť spoločnosti. Pre tento obskúrny pokus priživiť sa na Bielej vrane nás o to viac teší, že študenti, ktorí sa postavili na odpor proti jeho praktikám, dostali toto prestížne ocenenie naozaj. Bez úvodzoviek.

Gratulácie sa zlietajú zo všetkých strán a dokonca aj z ministerstva školstva od skutočného vedca Dr. Ľ. Paulisa (h=31, i10=49): “Svoje presvedčenie a silu ukázali poslucháči FIIT STU, keď sa v januári postavili proti výpovedi dekanky a ďalším mocenským zmenám, ktoré mali prejsť v relatívnej tichosti. Študenti vtedy na tri dni obsadili chodby fakulty, prespávali tam. Najmä vďaka ich protestu sa o dianie na jednej z našich top fakúlt začali zaujímať novinári a široká verejnosť. Situácia je odvtedy pod drobnohľadom a to nás na ministerstve školstva zaväzuje urobiť všetko pre to, aby sme problémy FIIT vyriešili a v budúcnosti zamedzili podobným udalostiam na iných fakultách” [2].

Aj vďaka vám a zvláštnym procesom na FIIT STU [3, 4] a v AS STU [5, 6, 7, 8] ide ministerstvo reformovať školstvo. To však FIITke nevráti rok 20/21 a ani ďalších pár rokov, ktoré bude alma mater a bývalá top fakulta potrebovať, aby tu znovu vyrástli alebo prišli odborníci v oblasti umelej inteligencie, softvérového inžinierstva a pod.

Veľmi radi sa s vami znovu stretneme v lepších časoch a budeme spolupracovať. Dovtedy máme každý toho dosť pred sebou čo dokončiť a pracovať na sebe. Mnoho práce a experimentov prerušila nielen situácia na FIIT, ale aj pandémia covid19, ale na váš odvážny protest budeme spomínať a rozprávať o ňom našim vnúčatám.

[1] https://nespokojnizamestnancifiit.tumblr.com/
[2] https://www.facebook.com/paulis.ludovit/posts/238395551156177
[3] https://strajk.info/sprava-o-stave-fakulty-cast-ii/
[4] https://strajk.info/zaciatok-represii-za-vyjadrovanie-nazorov-na-fiit-stu/
[5] https://www.zanasufiit.sk/1670-ombudsmanka-skonstatovala-ze-senat-stu-konal-protiustavne-bol-podany-dalsi-podnet/
[6] https://www.facebook.com/858732787843932/videos/2852288541673263/
[7] https://www.facebook.com/858732787843932/videos/990776468095453/
[8] https://www.facebook.com/858732787843932/videos/2794184844018107/

Pedagógovia odišli po niekoľkomesačných sporoch

Akademický senát v polovici júla 2020 hlasoval o odvolávaní dekana Kotuliaka. Napriek tomu, že väčšina prítomných hlasovala za odvolanie dekana, na odvolanie to zrejme nestačilo. Za odvolanie dekana sa verejne vyjadrilo vyše 7160 ľudí z verejnosti a takmer 500 študentov fakulty. Podporu dekanovi vyjadrilo anonymne v liste prezentovanom na senáte takmer 60 zamestnancov a študentov FIIT STU.

Po neúspešnom odvolaní dekana odišli z fakulty desiatky vysokoškolských učiteľov, výskumní zamestnanci či desiatky študentov.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.