Press "Enter" to skip to content

Podmienky vstupu na pondelkové zasadnutie senátu sú nejasné, minister školstva vyzýva na online prenos

Pondelok (26.10.) sa bude na Akademickom senáte STU hlasovať o odvolaní rektora prof. Fikara. Keďže ide o mimoriadne dôležité zasadnutie, je možné, že sa na ňom viacerí budete chcieť zúčastniť. Preto sme si pre vás pripravili dôležitú informáciu.

Ak sa chcete zasadnutia zúčastniť ako verejnosť, podľa aktuálnych Opatrení pre zasadnutia AS STU potrebujete negatívny test na koronavírus.

Zasadnutia senátu sú zo zákona verejné (raz to tak už nevyzeralo, ale sú). Aby ste sa však dostali na to pondelkové, musíte sa preukázať negatívnym PCR alebo antigénovym testom na COVID-19 nie starším ako 12 hodín. Test je teda potrebné absolvovať a výsledky získať v deň konania senátu. Ak sa teda chcete na senáte zúčastniť, odporúčame vám naplánovať si testovanie na doobednajsie hodiny.

V opatreniach sa uvádza: “Ostatné osoby, ktoré budú chcieť byť účastníci zasadnutia AS STU musia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie, na ochorenie COVID-19 nie starším ako 12 hodín a musia sa s ním vedieť preukázať organizátorovi pri vstupe do rokovacej miestnosti.

Minister vyzýva k online prenosu

Otázkou však zostáva, či sa na zasadnutie môže dostaviť verejnosť pre zákaz vychádzania. Aktuálne platné opatrenia vyšli totiž v čase, kedy ešte zákaz nebol na stole. Podľa odporúčania rektora vydaného 23.10. sa však zasadnutí senátov môžu zúčastniť študenti STU.

Minister školstva, Branislav Gröhling vyzval prostredníctvom svojho statusu na sociálnej sieti Facebook vysoké školy, aby zabezpečili prenos zo zasadnutí samosprávnych orgánov: „Vyzývam vysoké školy, aby aj zasadnutia akademických orgánov realizovali online.“

Veríme, že akademický senát pripraví pre verejnosť, ktorá sa tohto mimoriadne vážneho zasadnutia nemôže zúčastniť, priamy prenos.

Niektoré dôvody na odvolanie sa zdajú byť absurdné

Redakcie slovenských denníkov získali prístup k dôvodom odvolávania rektora. Predsedníctvo senátu kritizuje rektora napríklad za odliv študentov na FIIT STU, manažérske zlyhanie v tejto kauze či rozpor so svojim programom.

V jednom z bodov je predsedníctvom kritizovaný aj za to, že vyradil web Hlavné správy z mediálneho monitoringu. Tento web je pritom označovaný aj ako konšpiračný či spájaný s podnikateľom Mariánom Kočnerom. Stránka je tiež známa zverejňovaním nekvalitných textov, v ktorých bývajú neoverené fakty.

Celé znenie opatrení si môžete prečítať na stránkach univerzity.:
https://www.stuba.sk/buxus/docs/stu/informacie_o/diani_na_stu/koronavirus/Opatrenia_pre_zasadnutia_Akademickeho_senatu_STU__15._10._2020.pdf

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.