Press "Enter" to skip to content

Otvorená výzva ministrovi školstva, rektorovi a senátu prekročila 7 000 podpisov

Pred mesiacom vznikla Otvorená výzva ministrovi školstva, rektorovi STU, akademickému senátu STU na záchranu FIIT STU, ktorej signatári konštatujú, že dekan nezvládol riadenie fakulty. Nevedia si predstaviť iný spôsob obnovenia dôvery, ako odvolanie dekana FIIT STU a riadne a férové voľby do akademického senátu FIIT STU. Odkedy petícia vznikla, podpísalo túto otvorenú výzvu už vyše 7 000 signatárov.

Okrem tejto petície existuje aj výzva študentov FIIT STU dekanovi fakulty, v ktorej už vyše 470 študentov žiada, aby sa dekan pre upokojenie situácie vzdal svojej funkcie a aby bol zabezpečený férový priebeh všetkých volieb do akademického senátu.

Počet signatárov oboch petícií začal výrazne stúpať potom, čo dekan ohlásil nepredĺženie zmlúv viacerých vysokoškolských učiteľov a vyše 25 učiteľov ohlásilo, že vzhľadom na kroky dekana si nevedia predstaviť svoje ďalšie pôsobenie pod jeho vedením.

Situáciou na FIIT STU sa bude už na najbližšom zasadnutí zaoberať aj Akademický senát STU a rektor univerzity. Snahu rektora o riešenie situácie podporilo aj združenie V7 a predseda SAV. Rektor spolu s dekanom hľadájú v súčasnosti riešenie, aby učitelia na fakulte zostali. Zasadnutie akademického senátu STU je naplánované na pondelok 29.6.

(pokračovanie pôvodného článku z 6.6.)

Verejnú výzvu podpísali zvučné mená

Medzi signatármi sú viacerí poprední akademici, množstvo študentov či už z FIIT STU alebo iných fakúlt, stredoškolskí učitelia, rodičia študentov a v neposlednom rade aj viaceré osobnosti z kľúčových firiem pôsobiacich na Slovensku i vo svete. Vyberáme niektoré z ich výrokov:

  • Na vzdělání a univerzitách závisí naše budoucnost, nesmějí se stát předmětem manipulací a pochybného osobního prospěchu. (Profesor Jiří Zlatuška)
  • “Podpisujem lebo situácia na FIIT už dávno prekročila hranice slušnosti, morálky a právneho štátu.” (Ján Suchal)
  • “Súčasný dekan svojím netransparentným konaním ohrozuje integritu akademickej obce, a robí zlé meno slovenskej informatike a celému vysokému školstvu.” (Profesor Igor Farkaš)
  • “Niekto chce teraz zahasiť toto svetlo nádeje, že sa dobré veci dajú dosiahnuť aj čestne. To nie je fér a nemôžme sa s tým len tak zmieriť.” (Tomáš Konečný)
  • “Bol svedkom ako sa fakulta za bývalého vedenia zlepšovala a v ohrození sú práve ľudia, ktorým za to vďačíme.” (Lukáš Belaj)
  • Neničte jednu z najlepších fakúlt na Slovensku kvôli svojmu egu alebo osobnému prospechu. Odstúpte!” (Marek Čambál)
  • Potrebujeme mať dôveru v orgány a inštitúcie, ktoré majú dopad na nás všetkých. Nové vedenie FIIT túto dôveru nemá a je nevyhnutné ju začať znova budovať.” (Roman Kazička)

K situácii už medzičasom zaujala stanovisko aj Správna rada STU, ktorá väčšinovo schválila odporúčanie, podľa ktorého by mal dekan FIIT STU Ivan Kotuliak odstúpiť. Na kritickú situáciu reagoval aj minister školstva Branislav Gröhling.

TIP: Prezrite si náš monitoring médií.

Ak ste ešte výzvu nepodpísali a máte záujem, môžete sa podpísať na nasledujúcej stránke.

Prezrite si náš prehľad komentárov vo výzve:

“Podpisujem, lebo táto fakulta priniesla jeden možno skromný príklad, že na Slovensku môžeme mať kvalitnú vzdelávaciu inštitúciu. Najlepšie si to uvedomujú jej študenti, ktorí sa svojimi protestnými vyjadreniami a akciami napriek náročnosti štúdia dožadujú zachovania kvality, čo Slovensku vôbec nie je bežné.”

Profesor Pavol Návrat, FIIT STU


“Podpisujem, lebo sa stotožňujem s petíciou. Súčasný dekan svojím netransparentným konaním ohrozuje integritu akademickej obce, a robí zlé meno slovenskej informatike a celému vysokému školstvu.”

Profesor Igor Farkaš, FMFI UK


“Podpisujem, lebo mi záleží na tom, aby FIIT zostala školou, ktorá patrí medzi slovenskú elitu a ktorej absolventi sa nestratia medzi tými najlepšími kdekoľvek na svete!”

Peter Škodný, absolvent


Podpisuji, neboť dle veškerých informací, které mám z médií i od kolegů na FIIT, dosavadní kroky prof. Kotuliaka ve funkci děkana ohrožují budoucnost a dobré jméno FIIT.

Profesor Pavel Tvrdík, FIT ČVUT v Prahe


“Podpisujem lebo situácia na FIIT už dávno prekročila hranice slušnosti, morálky a právneho štátu. Ako absolvent sa nedokážem nečinne prizerať ako sa moja alma mater rúti do záhuby, kde učitelia, ktorí dlhodobo budovali fakultu sú utláčaní nikým nevolenými úzkymi spolupracovníkmi dekana. Hanba.”

Ján Suchal, absolvent a bývalý zamestnanec FIIT STU


“Podepisuji, protože považuji dění na FIIT STU za krajně nevhodné a poškozující akademické prostředí i informatiku. Mám za to, že poměry na univerzitách jsou věci, k nimž by ani akademici z jiných institucí neměli mlčet. Na vzdělání a univerzitách závisí naše budoucnost, nesmějí se stát předmětem manipulací a pochybného osobního prospěchu.”

Profesor Jiří Zlatuška, FI MUNI


“FIIT-ka bola pre mňa v posledných rokoch taká svetlá výnimka z našej slovenskej reality. Transparentne a čestne fungujúca inštitúcia, ktorá tvrdo no poctivo pracovala na svojich cieľoch a zaslúžene dosahovala úspech a kvalitné výsledky. A niekto chce teraz zahasiť toto svetlo nádeje, že sa dobré veci dajú dosiahnuť aj čestne. To nie je fér a nemôžme sa s tým len tak zmieriť.”

Tomáš Konečný, absolvent


“Podpisujem, pretože nové vedenie v sebe nemá ani kúsok hanby, že nám ani raz nepovedal skutočne pravdivú vec. Jeho slová a sľuby sú menej ako polopravda, sú plné zavádzania a manipulovania a siaha na najlepších zamestnancov na fakulte FIIT, ktorým sa aj vyhrážal a ponižoval ich. Tomuto vedeniu neverím ani jedno slovo po všetkých klamstvách, na ktorých som sa nachytala.”

Vanessa Kadeřábeková, študentka


“Podpisujem, lebo so smútkom sledujem, ako sa všetko to, čo študenti a profesori roky budovali rozsypáva ako hrad z piesku preto, aby sa naplnili niekoho osobné ambície. Chcem naspäť na FIIT kvalitu, hodnoty a ľudí, o ktorých vieme že chcú pre školu a IT na Slovensku to najlepšie. Som za odvolanie dekana preto, lebo na FIIT boli počas môjho štúdia na prvom mieste dôvera, otvorenosť, ochota pomoci a spolupráce, priateľské vzťahy medzi študentami a vyučujúcimi, dôraz na kvalitu a študenti na prvom mieste. Toto dekan Kotuliak svojim autokratickým prístupom ničí a odopiera súčasným študentom fakultu, ktorú si plným právom zaslúžia. #DobreBude”

Ondrej Selecký, absolvent


“Podepisuji se pod petici jako člověk i jako docent IT, který externě na FIIT působil v letech 2008-2020 (děkan Kotuliak mi za podporu stávkové pohotovosti odebral předmět a neprodloužil smlouvu). Minulou špičkovost a vědecký výkon FIIT i výukový nadstandard jsem osobně poznal a moc přeji slušným zaměstnancům i studentům FIIT, aby se mohli k tomuto standardu vrátit. K tomu je potřeba bezodkladně udělat to, co stojí v petici.”

doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D., bývalý zamestnanec


“Podporujem hlas študentov a zamestnancov FIIT, ktorí sa snažia zachovať kvalitu, hodnoty a progresívneho ducha fakulty, Ako externý učiteľ na FIIT im veľmi držím palce.”

Michaela Benedigova, verejnosť


“Podpisujem, pretože verím, že sa FIIT dokáže vrátiť na správnu cestu, keď bude mať vedenie, ktoré neporušuje sľuby dané pred akademickou obcou a nebude sa snažiť zlikvidovať opozičné smery myslenia.”

Diana Lazárová, študentka


“Podpisujem na podporu zachovania obsahového zmyslu ideálov novembra 1989 , ktorého základný kameň demokracie položili študenti vysokých škôl a zaplatili pre tieto ideály vysokú daň, ktorá za posledných 30 rokov nebola úplne pochopená a naplnená.”

Mgr. Ľuboš Kanál DiS.art., hudobný pedagóg


“Ako som už písal pri podpísaní výzvy podporujúcej profesorku Bielikovú, Fakultu poznáme aj prostredníctvom našej spolupráce s ňou ako jednu z najkvalitnejšiu na Slovensku. Viem, že kvalita je vždy v prvom rade výsledkom ľudí ktorí ju prinášajú a odovzdávajú, a tí zas potrebujú prostredie na prácu, ktoré je podnetné a nenúti ich myslieť na nič iné ako na to čo je ich poslaním. Preto s ľútosťou konštatujem že dianie na Fakulte, ktorú sledujem v posledných mesiacoch je všetkým možným iným len nie vytvorením vytvorením takejto pozitívnej pracovnej atmosféry a už len z tohoto dôvodu si myslím že pán dekan zlyhal v jednej z najdôležitejších úloh ktoré funkcia ktorú zastáva prináša. A nepoznajúc ďalšie dôvody vidím aj tento dostatočný na to, aby akademická obec začala rozmýšľať o jeho výmene.”

Marcel Zajac, predseda správnej rady Centra pre filantropiu n.o.


“Podpisem, lebo vďaka praktikám tohto typu som sa radšej vybral vyštudovať do ČR, kde som zažil skutočne objektívny prístup. Teraz pracujem v SR a tieto praktiky mi opäť berú hlavu za hranice. Ale – to všetci ujdeme odtiaľto?”

Milan Holiček, verejnosť


“Bol svedkom ako sa fakulta za bývalého vedenia zlepšovala a v ohrození sú práve ľudia, ktorým za to vďačíme.”

Lukáš Belaj, absolvent


“Dlouhou dobu jsem působil ve Vědecké radě FIIT STU. Prof. Marii Bielikovou považuji za jednu z nejvýraznějších osobností Slovenské i České republiky v informatice a informačních technologiích. Její odvolání považuji nejen za skandální, ale hrubě dehonestující STU v Bratislavě i vysoké školství SR.”

prof. RNDr. Milan Češka, CSc., FIT VUT v Brně


“Podpisujem, lebo sa mi nepáčia kroky nového dekana. Mám pocit, že koná vo svoj prospech a nie v prospech fakulty (konkrétne o dosť viac poškodzuje fakultu ako jej pomáha). Tiež preto, že ak by som sa teraz rozhodoval na akú fakultu pôjdem (ak by som bol stredoškolák), tak by som radšej naozaj išiel do zahraničia, napriek tomu, že vždy som chcel ísť na FIIT a aj som tam štúdium úspešne ukončil. Chcem, aby sa situácia na FIIT zlepšila, lebo takto nebude lákať najlepších stredoškolákov a ani ostatných.”

Tibor Žuffa, absolvent FIIT STU


“Podpisuji, protože na FIIT STU jsem před lety absolvoval studijní pobyt, kdy na mě úroveň výuky i snaha prof. Bielikové o zapojení studentů do výzkumu udělala dojem. Mám obavu, že v důsledku již provedených a plánovaných personálních změn přijde Slovensko o svoji největší devizu v informatice (a zejm. umělé inteligenci).”

Tomáš Kliegr, docent Fakulty informatiky a statistiky, VŠE v Praze


“Demokratické a morálne princípy sú základným predpokladom fungovania spravodlivého štátu ako aj každej inštitúcie v ňom. Súčasné vedenie fakulty je evidentne v rozpore s týmito princípmi, preto podpisujem. Nie je mi jedno, čo sa deje s našou Alma mater. Neničte jednu z najlepších fakúlt na Slovensku kvôli svojmu egu alebo osobnému prospechu. Odstúpte!”

Marek Čambál, absolvent FIIT STU


“Akademické slobody sú nadčasové, mali už v minulosti vysokú hodnotu nielen pre akademickú obec, ale aj pre celú spoločnosť. Zdravie a vzdelanosť je merítkom úrovne spoločnosti a jej vzťahu k jej hodnotám a k hodnotám každého člena spoločnosti. Tieto hodnoty sa momentálne na FIIT hrubo porušujú a mal by sa naštartovať proces ozdravenia. Potrebuje to fakulta, potrebuje to spoločnosť, potrebujeme to všetci. Potrebujeme mať dôveru v orgány a inštitúcie, ktoré majú dopad na nás všetkých. Nové vedenie FIIT túto dôveru nemá a je nevyhnutné ju začať znova budovať. Preto hlasujem za tútu petíciu, ako prvý krok na ceste ku obnoveniu dôvery.”

Roman Kazička, externý prednášateľ


“Podpisujem ako stredoškolský učiteľ, ktorého študenti chodia na FIIT a sledujem situáciu. Chcem, aby FIIT bola demokratickou a dynamickou inštitúciou, ktorá vzdeláva a vychováva kvalitných absolventov, čo je možné len skrz kvalitných pedagógov. Ak kvalitní pedagógovia odídu, fakulta stratí svoj kredit.”

Michal Copko, verejnosť


“Nelíbí se mi, když je FIIT na Slovensku smutným mementem pro celou Evropu, ukazujícím, jak lze za rok zničit a pošlapat akademickou kulturu a hodnoty. Neskutečné, a smutné.”

RNDr. Vladimír Míč, Ph.D., FI MUNI


FIITka ma naučila takmer všetko čo som potreboval do reálneho praktického života. Dala mi vedomosti technické ale aj komunikačné a organizačné. Dodala mi neúrekom motivácie a užitočných kontaktov. Natoľko som si FIIT vážil, že som hneď po jej absolvovaní spoluzaložil študentskú a absolventskú organizáciu, ktorá dodnes na FIIT pôsobí, zgrupuje ľudí a prehlbuje vzťahy. Po absolvovaní som sa hlavne vďaka všetkému čo mi FIITka dala stal úspešným a začal pomáhať ďalším komunitám na Slovensku organizovaním meetupov, vzdelávaní, budovaním nových profesionálnych vzťahov a prácou na neziskových iniciatívach s cieľom pomôcť spoločnosti. Po pár rokoch som sa na FIIT vrátil ako externista a začal som učiť všetko čo som sa v praxi dozvedel aby som tak pomohol ďalším študentom pripraviť sa na život a svojej fakulte, ktorá pripravila mňa. Posielal som všetkých stredoškolákov zaujímajúcich sa o IT práve na FIIT a hovoril im aká je to super škola. Pretože to bola super škola. Bola pokroková, unikátna a svojim prístupom a učivom dokázala zaujať aj zahraničných študentov. V čase keď Slováci chodia študovať do zahraničia, FIIT dokázala nie len udržať si Slovenských študentov ale aj prilákať zahraničných. Od začiatku pochybných machinácii zo strany nového dekana, dezinformačnej kampane vedenej proti prof. Bielikovej, klamstiev a podlých činov, sledujem so smútkom v očiach čo sa deje na podľa mňa najlepšej IT fakulte v strednej Európe. Smutne sledujem ako moji obľúbený, vysoko motivovaní, skúsení a užasne vyučujúci pedagógovia, ktorí mi dali všetky vedomosti ktoré mám, strácajú motiváciu, nádej a silu bojovať za ich fakultu. Prizerám sa už rok ako sa fakulta demoluje zvnútra a nevidím žiadne svetlo na konci tunela. Stredoškolákov už na FIIT nemôžem posielať. Teraz práveže tých, ktorí majú záujem musím varovať, aby si na FIIT dali pozor. Už to budú skoro 2 roky od kedy tento chaos začal. Plne súhlasím so štrajkujúcimi pedagógmi a protestujúcimi študentami. Vyjadrujem im podporu a odmietol som vrátiť sa a učiť na FIIT do tohto prostredia, ktoré tam vzniklo kvôli politickej, ba až diktátorskej hre nového vedenia FIIT. V hĺbke svojho srdca dúfam a verím, že sa tomuto zlu už konečne niekto vzoprie, prešetria sa všetky protizákonne a protiústavné činy, ktorých sa nové vedenie FIIT dopustilo, vyvodia sa spravodlivé následky, konečne sa všetko nastolí na pravú mieru a že porážka tohto zla bude slúžiť ako vzor pre svetlú budúcnosť nášho Slovenského vzdelávacieho systému.

Tomáš Brza, absolvent


Akademická pôda má byť symbolom slobodného a demokratického myslenia, no najmä miestom spravodlivosti a vysokej odbornosti a kompetentnosti.

Barbora Jaslovská, verejnosť


“Podpisujem, lebo si myslím, že je dôležité v školstve aj v spoločnosti konať demokraticky, transparentne s úctou k ostatným, bez hlavného dôrazu na budovanie vlastnej kariéry a postavenia v organizácii ale naopak chovať sa tak, aby to bolo na prospech inštitúcie, v ktorej niekto zastáva dôležitú funkciu.”

Kristína Machova, verejnosť


“Podpisujem, pretože som tiež študentkou VŠ a nie je mi ľahostajné to, že sa zneužívanie moci presúva aj do univerzitných kruhov, čo znižuje kvalitu štúdia, transparentnosť jednotlivých krokov vedenia a výrazne ovplyvňuje ďalšie smerovanie fakulty. Držím palce všetkým pedagógom a študentom, ktorí sa odvážili postaviť sa v boji za svoju fakultu. Nech sú vzorom pre nás všetkých, aby bolo takýchto prípadov v našom školstve čo najmenej. 🙂 “

Ivana Mazúrová, verejnosť


“Podpisujem, lebo akademické obce sú mi srdečnou záležitosťou. A najmä čestné a zodpovedné akademické obce. Bol som členom akademického senátu na vlastnej fakulte a zistil som, že správa vysokej školy sa v mnohom podobá politike. Žiaľ, aj tu sa nájdu ľudia, ktorí nekonajú čestne a bojujú za úspech nie druhých, ale svoj vlastný. Nedokážem sa na také správanie pozerať, najmä ak ide o inštitúciu, ktorá má svoje renomé – práve vďaka tým, proti ktorým bol začatý nespravodlivý boj.”

Patrik Olvecky, verejnosť


“Podpisujem, lebo ako zástupca ľudských zdrojov inovatívnej IT spoločnosti, ktorá sa roky usiluje dlhodobo o udržanie Slovenskej inteligencie na Slovensku som nesmierne pobúrená situáciou na FIIT STU, s ktorej študentami a vedením dlhodobo spolupracujeme. Situácia sa musí urgentne vyriešiť, aby Slovensko ešte viac neprichádzalo o šikovných a nadaných ľudí z oblasti informačných technológií a aby sa tí mohli v budúcnosti na Slovensku venovať rozvoju našej krajiny.”

Katarína Vícenová, verejnosť

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.