Press "Enter" to skip to content

Rozhovor: S pedagógmi odišli aj skúsenosti, ktoré budú dlho chýbať

Naša zástupkyňa, Michaela Kolesíková, prijala pozvanie do Ranných správ RTVS. V rozhovore, ktorý bol súčasťou ranného vysielania verejnoprávnej televízie, sme sa dozvedeli o tom, kam siahajú korene Za Našu FIIT, prečo a ako táto iniciatíva vznikla a ako sme vnímali mocenské boje, ktoré na fakulte prebiehajú dodnes.

Na začiatku boli nedorozumenia

V úvode rozhovoru sa Miška venuje samotnému vzniku iniciatívy Za Našu FIIT. Hoci si mnohí myslia, že vznikla ako priamy dôsledok výsledkov volieb dekana v júni 2019, v skutočnosti sa študenti začali mobilizovať až neskôr.

Jedným z impulzov bola snaha o zmenu pravidiel senátu a následné znefunkčnenie senátu. Od tohto okamihu prestala väčšina študentských zástupcov reagovať na otázky študentov FIIT.

Študenti sa začali aktivizovať ešte viac po zmene garnitúri a nástupe dekana Ivana Kotuliaka. Jeho nástup totiž sprevádzali viaceré nedorozumenia.

V rozhovore sa tiež okrem iného dozviete aj to, ako vnímame obavy z represií a náš pohľad na to, ako riešili situáciu učitelia, ktorí napokon z fakulty odišli v lete 2020.

Študenti na druhej koľaji

Odchod pôvodných učiteľov fakulty je podľa Mišky cítiť a viaceré predmety, ktoré boli pred tým kvalitné, to poznačilo: „S pedagógmi odišli aj skúsenosti a tie teraz na fakulte chýbajú a dlho aj chýbať budú.“

Miška pôsobila vo fakultom akademickom senáte a zastupovala v ňom študentov. Svojho mandátu sa však začiatkom júna 2020 vzdala po tom, ako bol účelovo zvolený fakultný senát. Jej rozhodnutie kritizovala samotná fakulta aj univerzita, voči čomu vyjadrili odpor viaceré študentské organizácie nielen na Slovensku ale aj v Českej republike.

K upokojeniu situácie neprispeli ani následne útoky na jej osoby v internom diskusnom fóre. Vedenie FIIT ich odsúdilo až po našej opakovanej výzve.

Michaela Kolesíková, študentka FIIT STU, bývalá senátorka AS FIIT STU.

Situácia sa neupokojovala ani na jeseň, keď dochádzalo k podozrivým obštrukciám pri zápise študentov doktorandského štúdia, ktorý upozorňoval na prešľapy vedenia FIIT STU.

Miška tiež pripomína, že študenti stratili dôveru vo vedenie fakulty a atmosféra na fakulte je iná: „Študenti už nie sú na prvom mieste.“

Neľahkej pozícii študentov v rámci Slovenskej technickej univerzity sme sa venovali v samostatnom článku na našom blogu.

Iniciatíva Za Našu FIIT získala nedávno ocenenie Biela vrana. Ako Miška prízvukovala, dôležité je v prípade problémov nezostať ticho a ozvať sa: „Vážime si projekty ako Biela vrana, ktoré dodávajú odvahu a podporujú ľudí, ktorí sa ozvú a nezostávajú ticho napriek strachu.“

Celý rozhovor s Miškou si môžete pozrieť na našom Youtube kanáli:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.