Press "Enter" to skip to content

Minister Gröhling: Ak sa problém nevyrieši, ďalšie kroky budeme robiť my

Minister školstva Branislav Gröhling sa ako hosť zúčastnil sobotného vydania relácie Rozhovory ZKH v rámci denníka SME. Okrem iných tém v školstve sa zaoberal aj súčasnou situáciou na FIIT STU. V pondelok, 29.6., sa totiž koná zasadnutie Akademického senátu, na ktorom plánuje rektor STU iniciovať odvolávanie dekana FIIT STU, Ivana Kotuliaka. Zdá sa však, že v hre je aj možnosť, že by dekan odstúpil sám.

Minister v rozhovore povedal, že ak bude situácia pokračovať, hrozí rozpad fakulty. Na otázku: “Viete, si predstaviť, že keď Ivan Kotuliak teraz povie, že on teda nechce odísť, že to bude pokračovať? Veď predsa jemu sa rozpadne fakulta, alebo to chápem zle?” odpovedal nasledovne: “Nie. Rozpadne sa fakulta a myslím si, že po tom budú musieť asi nasledovať ďalšie kroky.

Ja som vyslal vysokoškolskej obci signál, že tento problém musia vyriešiť v súčinnosti medzi rektorom a akademickým senátom. Ak to nevyriešia, my budeme robiť kroky ďalej.“

Zároveň minister nepovažuje za správne, aby situáciu riešili novelou zákona, ktorá by umožnila ministerstvu získať právomoci. Túto možnosť však nevylučuje: “Nechcem hovoriť to, že my prídeme ešte v júli veľmi rýchlo s novelou zákona, aby ministerstvo získalo nejaké právomoci, aby vedelo ovplyvniť tento chod. Čo absolútne nechcem, lebo budeme zasahovať do akademického prostredia, ale možno to budeme musieť urobiť takýmto spôsobom.”

Ako sme už informovali v predchádzajúcich článkoch, minister plánuje reformu školstva: “Toto je to, o čom rozprávam od začiatku, že my musíme nie že novelizovať zákon o vysokých školách, ale urobiť nový zákon o vysokých školách, ktorý bude mať úplne iné pravidlá.”

V súčasnosti podľa jeho slov nemá právomoci ohľadom vysokých škôl, a tak do situácie nemôže priamo zasiahnuť.

Za rektorom Fikarom budem stáť

V relácii sa tiež diskutovala možnosť, že by sa odvolávanie dekana mohlo istým spôsobom prekaziť: “Ja som vyslal vysokoškolskej obci signál, že musia vyriešiť tento problém v súčinnosti medzi rektorom a akademickým senátom. Ak to nevyriešia, my budeme robiť kroky ďalej.”

V nedávnom rozhovore rektora STU pre Denník N sa tiež objavila informácia, že na pondelkovom zasadnutí akademického senátu hrozí odvolávanie rektora STU.

Minister sa k otázke, či stojí za rektorom Fikarom, vyjadril nasledovne: “Momentálne sa stretávam s jednotlivými rektormi. S niektorými máme veľmi dobré a plnohodnotné diskusie a s niektorými nemáme diskusie, lebo stojíme názorovo na rôznych brehoch, čo sa týka názorov na vysokoškolské prostredie. Za pánom rektorom Fikarom ja budem stáť.”

Ozýva sa čoraz viac organizácií

Situácia na FIIT STU je už viac ako rok napätá. Najbližšie zasadnutie akademického senátu STU, ktoré sa bude situácii na FIIT STU venovať, je naplánované na pondelok 29.6. Ako sme už informovali, rektor STU deklaroval, že na ňom bude iniciovať odvolanie dekana

Snahu rektora STU o riešenie situácie podporilo aj združenie V7 a predseda SAV. Otvorené listy, ktoré vyjadrujú znepokojenie nad súčasným vývojom na fakulte, zverejnili viaceré organizácie: IT asociácia Slovenska, združenie Slovensko.Digital či najnovšie aj Slovenská asociácia pre inovatívnu ekonomiku.

V súčasnosti hrozí, že fakulta príde o viac ako 25 vysokoškolských učiteľov a tiež o ďalších výskumných pracovníkov či študentov doktorandského štúdia. Viacerí študenti sa navyše začali ozývať českým univerzitám v snahe zrealizovať prestúpenie.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.