Press "Enter" to skip to content

Primátor Bratislavy: Je mi ľúto, čo sa na fakulte stalo, ale zároveň máme dobrú novú vec

V dnešnej relácii Rozhovory ZKH vysielanej naživo bol hosťom primátor Bratislavy, Matúš Vallo. Okrem iného padla aj otázka od diváka ohľadom aktuálnej situácie na FIIT STU.

Primátor prezradil, že situáciu sleduje a je mu ľúto, čo sa na fakulte odohralo. „Dúfam, že škola bude ďalej fungovať a otrasie sa z toho.“

Zároveň sa vyjadril pozitívne aj k novému Kempelenovmu inštitútu inteligentných technológií (KInIT), ktorí zakladajú odchádzajúci pedagógovia z FIIT STU. „Vyzerá to byť fantastická vec, kde sa bude dať robiť bez týchto akademicko-politických súvislostí.“

Primátor si tiež myslí, že sa situácia obrátila na dobré. „Tí ľudia majú kam ísť a kvalita bude pokračovať,“ uzavrel svoju odpoveď.

Fakulta hlási pokles prvákov

Akademický senát v polovici júla hlasoval o odvolávaní dekana Kotuliaka. Napriek tomu, že väčšina prítomných hlasovala za odvolanie dekana, na odvolanie to zrejme nestačilo. Za odvolanie dekana sa verejne vyjadrilo vyše 7160 ľudí z verejnosti a takmer 500 študentov fakulty. Podporu dekanovi vyjadrilo anonymne v liste prezentovanom na senáte takmer 60 zamestnancov a študentov FIIT STU. V reakcii na tieto udalosti odchádza z fakulty minimálne 28 vysokoškolských učiteľov, desiatky študentov a doktorandov.

Nedávno na fakulte prebehli výberové konania, v ktorých bolo prijatých celkovo 24 uchádzačov na miestach odborných asistentov, docentov a profesora, pričom 14 z nich tvoria aj pôvodní pedagógovia, ktorí pôsobili na fakulte pred nástupom dekana. Vo výberových konaniach pritom uspeli aj pedagógovia, s ktorými sú študenti dlhodobo nespokojní. A to vyvolalo aj vášnivú debatu na našom Facebooku.

Udalosti posledných mesiacov sa zrejme navyše negatívne prejavili aj na záujme o štúdium na FIIT STU, kedy došlo k poklesu až o 37% v počte zapísaných prvákov. Fakulta tvrdí, že je pokles nižší. Vysvetľuje si ho údajnou antikampaňou či demografickým vývojom. Portál Živé.sk však poukázal na to, že tieto tvrdenia nie sú úplne pravdivé.

V reakcii na situáciu ohlásili odchádzajúci učitelia vznik nového výskumného inštitútu. Pod vedením prof. Márie Bielikovej sa spojili štyri tímy slovenských vedcov, ktoré sa budú zaoberať výskumom inteligentných technológií – umelej inteligencie a viacerých oblastí informatiky a informačných technológií. V súčasnosti sú už známe mená 10 profesorov a docentov, ktorí budú v inštitúte pôsobiť. Vo všetkých prípadoch ide o bývalých zamestnancov FIIT STU.

(Foto: SME)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.